You are currently viewing Probiotikumok: Aktiválni kell a tejsavbaktériumokat?

Probiotikumok: Aktiválni kell a tejsavbaktériumokat?

Amikor a probiotikumokról van szó, gyakran olvassuk, hogy a tejsavbaktériumokat a bevételük előtt vízbe kell keverni, hogy „aktiválják” őket. Ellenkező esetben hatástalanok lennének. Van ebben valami?

Tudományosan nem bizonyított: A tejsavbaktériumok aktiválásának mítosza

Röviden: Nem, tudományosan nem bizonyított, hogy a tejsavbaktériumokat aktiválni kell vagy fel kell oldani vízben fogyasztás előtt. Ez valószínűleg marketing trükk. Eltekintve attól, hogy a tejsavbaktériumok és a víz keveréke nem kifejezetten jó ízű, a fogyasztás előtti aktiválás nem szükséges.

Természetes aktiválás a belekben: Miért nincs szükség további rehidratációra?

A tejsavbaktériumok automatikusan aktiválódnak a bél vizes légkörében. Ezenkívül a tejsavbaktériumoknak több órára van szükségük, mielőtt elkezdenének növekedni. Az az öt perc, amely alatt a baktériumok korábban „aktiválódnak” (rehidratálódnak) egy pohár vízben elkeverve, egyáltalán nem játszik szerepet a 24-120 órához képest, amely a bélben való áthaladáshoz szükséges.

Miért a víz rossz környezet a tejsavbaktériumok számára?

A baktériumok szaporodásának és aktiválódásának elősegítése érdekében állandó, 37 Celsius-fok körüli hőmérsékletre, azaz testhőmérsékletre van szükségük. Ezt a hőmérsékletet azonban nehéz elérni abban a vízben, amelyben a baktériumokat aktiválni kell. A vizespohárban a körülmények tehát nem optimálisak a baktériumok számára, mivel hiányzik belőlük a tápanyagban gazdag táptalaj is ahhoz, hogy egyáltalán szaporodhassanak. A bélben azonban ezek az állapotok fennállnak, mivel az emésztetlen élelmiszer-maradványok, különösen a rostban gazdag élelmiszerek táplálékforrásként szolgálnak. 1 A rost támogatja az olyan mikroorganizmusok szaporodását, mint a laktobacillusok és a bifidobaktériumok, amelyek viszont rövid szénláncú zsírsavakat termelnek – fontos anyagcseretermékek az egészséges bélflóra számára. 2,3 Tudjon meg többet a rostdús étrend pozitív hatásairól itt .

Megsemmisülés veszélye: Miért nem hatékony a vízben történő aktiválás?

Inkább a korábban vízben oldott, azaz rehidratált, por alakú probiotikumok esetében nagyobb a kockázata annak, hogy a gyomor- és epesavak vagy az antibiotikumok elpusztítják őket. 4.5 Kulcsfontosságú, hogy a baktériumok sértetlenül legyőzzék a bélbe, azaz a gyomorba és a nyombélbe való bejutási akadályt. A bélben oldódó bevonatú kapszula minimálisra csökkentheti a gyomor- és epesavak hatását az élő baktériumokra.

Saválló kapszula: A probiotikumok szedésének legbiztonságosabb formája

Ha a biztonság kedvéért szeretne lenni, használjon probiotikumokat, amelyeket saválló kapszulahéj véd. Ez csak a bélben nyílik meg, hogy felszabadítsa a baktériumokat.

1. Az ép kapszula eléri a gyomrot.

2. A kapszula héja megvédi a tartalmát a gyomor- és epesavaktól.

3. A kapszula elhagyta a gyomrot, és elkezdi felszabadítani a tartalmát a belekben.

Vizsgálati helyzet: A probiotikumok aktiválás nélkül is hatnak

Ezenkívül humán vizsgálatoknak kell alávetni a terméket annak biztosítására, hogy biztonságos és ártalmatlan fogyasztása. És itt rejlik a fő érv, amely a feltételezett szükséges aktiválás ellen szól: A számos probiotikumra vonatkozó vizsgálat túlnyomó többségét kapszulakészítményekkel, azaz olyan készítményekkel végezték, amelyek nem igényelnek aktiválást.

Források

Eng, R. et al. (1991): Az antibiotikumok baktericid hatásai a lassan növekvő és nem növekvő baktériumokra. ANTIMIKROBIÁLIS SZEREK ÉS KEMOTERÁPIA. 824-1828 35. sz. 9
Yeboah, P.J. et al. (2023): Tejsavbaktériumok: a potenciális szállítórendszer áttekintése, mint hatékony probiotikum
Biesalski, HK és Grimm, P. (2020): Táplálkozási atlasz (Georg Thieme Verlag).
Leitzmann, C. (2009): Táplálkozás a megelőzésben és a terápiában: tankönyv (Hippokrates-Verlag).
Begley, M. et al. (2005): A baktériumok és az epe kölcsönhatása. FEMS Microbiology Reviews 29. 625–651
Eng, R. et al. (1991): Az antibiotikumok baktericid hatásai a lassan növekvő és nem növekvő baktériumokra. ANTIMIKROBIÁLIS SZEREK ÉS KEMOTERÁPIA. 824-1828 35. sz. 9

Dr. Mathias Oldhaver

Orvosi újságíró és egészségügyi szakértő

Dr. Mathias Oldhaver évek óta intenzíven foglalkozik a megelőző gyógyászattal és a természetgyógyászattal. A természetgyógyász folyóiratokban megjelent számos szakcikk és számos televíziós szereplés tette ismertté az egészség iránt érdeklődő közönség előtt. Oldhaver hosszú évekig dolgozott vezető pozícióban nagy egészségbiztosító társaságoknál, és ezalatt a betegségek forrásánál kutatta a betegségek okait és következményeit.