You are currently viewing Zab béta-glükánok koleszterin és szív- és érrendszeri betegségek ellen

Zab béta-glükánok koleszterin és szív- és érrendszeri betegségek ellen

Koleszterinszint és koszorúér-betegség

A tartósan emelkedett koleszterinszint a dohányzás, a magas vérnyomás és az elhízás mellett a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő oka. A cukorbetegek különösen veszélyeztetettek, mivel a magas vércukorszint elősegíti az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegség kialakulását. Az egészséges életmód, az elhízás, a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentése mellett a koleszterinszint csökkentése is fontos intézkedés a szívbetegségek megelőzésében. Ez pedig teljesen természetes és meglepően egyszerű módon is megtehető: Zabbal!

A rossz koleszterin valójában jó. Még az élethez nélkülözhetetlen, és szükséges a test sejtjei számára. Csak nem túl sok jó dolog. Mert a „túl soknak” valahova el kell mennie. Az LDL-koleszterin különösen az erekben rakódik le , és elősegíti a meszesedést és ezáltal az artériák szűkülését (arterioszklerózis). Ennek eredményeként koszorúér-betegségek léphetnek fel.

A zab béta-glükán természetes koleszterincsökkentő szer

A zab képes megbirkózni a „túl sok” koleszterinnel. Titka egy növényi rostban, az élelmi rostban, a zab béta-glükánban rejlik . Ez a ” növényi koleszterincsökkentő szer” – több mint 60 tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a káros LDL-koleszterinszint akár 10-szeresére is csökken . És minden mellékhatás nélkül! Ez a csodaszer szivacsként szívja fel a felesleges koleszterint a bélben , és természetesen kiüríti. Kevesebb koleszterin kerül a véráramba, kevesebb rakódik le . Az erek megkönnyebbülnek. Így a koleszterinszint teljesen természetes módon csökkenés csökkenthető a szívkoszorúér-betegség kockázata. A zab béta-glükánokat még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos testülete is megerősítette: „A zab béta-glükánokról kimutatták, hogy csökkentik a vér koleszterinszintjét. A koleszterinszint csökkentése csökkentheti a koszorúér-betegség kockázatát.” Magas a léc egy ilyen elismeréshez, amelyet csak a bizonyítottan hatásos élelmiszereknek ítélnek oda.

Egyszerűen csak hosszabb ideig legyen tele

A zab béta-glükánnak más pozitív hatásai is vannak: különösen sűrűvé teszik a cefrét. Az út a gyomron és a beleken keresztül tovább tart, az emésztés késik. Ez két szempontból előnyös: Először is, lelassul a cukor felszívódása a véráramba. Ennek eredményeként a vércukorszint csak fokozatosan és kisebb mértékben emelkedik, és javul az inzulinválasz . Másrészt, az utántöltőket nem rendelik meg olyan gyorsan, és hosszabb ideig telnek – ez jó hír a súlykontroll számára. A zab béta-glükánok a bél számára is fontos tulajdonságokkal rendelkeznek. Főleg a „jó” bélbaktériumok táplálékul szolgálnak.

Most minden nap együnk zabpelyhet?

Három gramm zab béta-glükánt kell elfogyasztani, hogy élvezhessük a koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokat. Ez egy nagyobb, körülbelül 90 g-os jó minőségű hengerelt zab tálnak felel meg. És minden nap! A zab pozitív tulajdonságai azonban nem csak a napi zabpehely-fogyasztónak vannak fenntartva. Azok számára, akiknek nincs annyi étvágya, motivációja és nincs sok lehetőségük a zabpehely napi adagjára, de továbbra is szeretnék kihasználni a zab előnyeit, speciális étrend-kiegészítők állnak rendelkezésre a koleszterinszint csökkentésére . Különösen a skandináv zabfajtákban van lényegesen magasabb a zab béta-glükán aránya az éghajlati viszonyok miatt. Étrend-kiegészítők esetében ezért ügyelni kell arra, hogy a lehető legjobb hatás elérése érdekében csak jó minőségű skandináv zabot használjunk. Ez a helyzet például a koleszterincsökkentéssel dr. Wolz az ügy. Néhány hét elteltével a zab béta-glükánok szedése a koleszterinszint mérhető csökkenéséhez vezethet. A jó újra a természetben van!